Urren zhurmën ? Sipas Schopenhauer mund të jesh një gjeni

Shumë gjeni krijues, si Kanti, Prusti dhe Darvini, e urrenin zhurmën.

Në shekullin e 19-të, filozofi Arthur Schopenhauer e lidhi intolerancën ndaj zhurmës me inteligjencën dhe kreativitetin.

Për Schopenhauer, gjenialiteti nuk është gjë tjetër veçse aftësia e mendjes për t’u përqendruar në një pikë dhe objekt të vetëm.

Unë jam jashtëzakonisht i ndjeshëm ndaj zhurmës: mbaj gjithmonë tapa veshësh dhe fantazoj të jetoj në mes të pyllit. Problemi është me mua apo me botën?

Për Schopenhauer, gjenialiteti nuk është gjë tjetër veçse aftësia e mendjes për t’u përqendruar në një pikë dhe objekt të vetëm.

– JO ZHURMES

Si një mizofon [“urrejtës i tingujve”], jam në shoqëri mjaft të mirë. Kanti e urrente zhurmën, ashtu si edhe Prusti, Kafka dhe Darvini, madje, për ironi dhe Wagneri.

Kanti iku nga banesat e tij për shkak të një gjeli që këndonte dhe Proust shkoi aq larg sa e veshi dhomën e tij të gjumit me tapa. Platoni, Aristoteli dhe Epikuri u izoluan në parqe të mëdha private dhe iu ngeli vetëm të përballeshin me klithmat e iriqëve dhe ndoshta klithmat vrasëse të insekteve.

Tingujt e natyrës, duket, janë gjithmonë më të durueshëm: dikur vizitova kopshtin zoologjik të Kofenhagës – e vetmja gjë e hapur të hënën – dhe vura re se klithmat më shqetësuese vinin nga fëmijët njerëzorë. Fëmijët e vegjël bërtasin dhe qajnë gjatë gjithë kohës sepse nuk kanë mësuar ende të lexojnë. Kështu do të isha pa libra.

Filozofi Arthur Schopenhauer (1788-1860) shkroi një ese, Mbi zhurmën, në të cilën ai e lidhi misofoninë me intelektin dhe krijimtarinë:

Sigurisht që ka njerëz, jo, shumë, që do të buzëqeshin me gjendjen time të vështirë, sepse nuk janë të ndjeshëm ndaj zhurmës; Megjithatë, janë pikërisht këta njerëz që nuk janë të ndjeshëm ndaj argumentit, mendimit, poezisë apo artit, me pak fjalë, ndaj çdo lloj përshtypjeje intelektuale: një fakt që duhet t’i kushtohet cilësisë së trashë dhe strukturës së fortë të indeve të trurit të tyre.

Schopenhauer u kundërshtua më së shumti kundër kërcitjes së kamxhikëve në rrugët e ngushta kumbuese (ekuivalenti i shekullit të 19-të me motoçikletat me xhiro): “Të godasesh me çekan, te lehjet e qenve dhe të bërtiturat e fëmijëve janë të tmerrshme; por është vetëm [theksi i tij] kërcitja e një kamxhiku që është vrasësi i vërtetë i mendimit.” Për të, kërcitja e kamxhikëve ishte edhe më e padurueshme sepse ishte e panevojshme dhe, më keq se e panevojshme, e padobishme.

Jo çdo tingull është zhurmë. Më pëlqejnë disa tinguj natyrorë, si p.sh. këndimi i zogjve, një përrua që gurmon ose dallgët që përplasen ose thyhen; por jo, të themi, një kondicioner që gumëzhin (përveç nëse është shumë nxehtë jashtë), fëmijët që qajnë ose njerëzit që bërtasin ose flasin pa thënë ndonjë gjë të dobishme, interesante ose zbavitëse. Nëse besoj se diçka është e rëndësishme, domethënëse ose e bukur, tingulli që lëshon ka shumë më pak gjasa të përbëjë zhurmë; dhe anasjelltas nëse mendoj se është e shëmtuar ose e pakuptimtë ose shkatërruese.

Zhurma, pra, është gjithçka që unë mendoj se nuk ia vlen të dëgjohet dhe ekziston në një spektër. Në analizën përfundimtare, ajo është çdo gjë që përfundon në shpërqendrim në vend që të përqendrojë ose ruajë energjitë e mia.

Për Schopenhauer-in, gjenialiteti është pikërisht ky: aftësia e mendjes për t’u përqendruar në një pikë dhe objekt të vetëm. Por sapo ky mendim i grumbulluar ndërpritet, shpërqendrohet ose shpërndahet, nuk është më mirë se një mendje e zakonshme.

Është, thotë Schopenhauer, si me një diamant të madh, i cili, nëse thyhet, humbet pjesën më të madhe të vlerës; ose si me një ushtri, e cila, nëse shpërndahet, humbet pjesën më të madhe të fuqisë së saj. Nuk është thjesht një çështje gjeniale, por edhe lumturie, sepse, siç e di çdo njeri krijues, nuk ka lumturi më të madhe se ajo e mendjes.

Aristoteli e konceptoi në mënyrë të famshme Zotin, burimin tradicional të të gjithë arsyes, si një mendje që kthehet me lumturi mbi vetveten. Në të kundërt, njerëzit që janë shumë të frikësuar për të bashkuar dy dhe dy, ose nuk janë në gjendje, përdorin zhurmën për të pushtuar dhe mpirë mendjet e tyre .

A ishte Shopenhaueri fantastik në lidhjen e misofonisë me intelektin dhe krijimtarinë? Vitet e fundit, studiuesit në Universitetin Northwestern kanë zbuluar se krijimtaria e botës reale (edhe pse jo, në mënyrë interesante, rezultatet e testeve akademike) mund të shoqërohet me një aftësi të reduktuar për të filtruar informacionin shqisor “të parëndësishëm”. Porta shqisore “që rrjedh” mund të ndihmojë trurin tonë të integrojë idetë që janë jashtë fokusit të vëmendjes sonë dhe në këtë mënyrë të promovojë të menduarit shoqërues dhe krijues. Por nëse këto ide të jashtme janë zhurmë, ajo gjithashtu mund të na gjymtojë. Mendja gjenotike është si një motor me kompresim të lartë, i cili punon mire nëse ushqehet me benzinë me oktan më të ulët, d.m.th. Edhe nëse ai mund ta kishte ekzagjeruar çështjen e tij, Schopenhauer, me sa duket, ishte në diçka konkrete.

Megjithatë, ishte një gjeni i vetëm që nuk shqetësohej nga zhurma: Seneka, filozofi i famshëm stoik , mësues dhe këshilltar famëkeq i perandorit të çmendur Neron, i cili, në fund, e detyroi mentorin e tij të pafat të bënte vetëvrasje.